Podle odhadů farmářů a vlád jednotlivých provincií bude letos průměrná úroda kanadské řepky na celostátní úrovni o 10 až 20 bušlů na akr nižší než obvykle. Alberta je první provincií, která zveřejnila oficiální odhad. Předpovídá 24,9 bušlů na akr, což je výrazně pod předchozím pětiletým průměrem 41,7 bušlů. Je třeba podotknout, že tento odhad je založen na "velmi omezených informacích" a bude aktualizován jednou za dva týdny. Cory Jacob, odborník na olejniny ze Saskatchewan Agriculture, se domnívá, že úroda v provincii pravděpodobně skončí v rozmezí 20 až 30 bušlů na akr.
Jack Froese, ředitel společnosti Manitoba Canola Growers, uvedl, že úroda bude výrazně pod průměrem 41,6 bušlů na akr v jeho domovské provincii a průměr 30 bušlů nevidí jako reálný
Proto byli pěstitelé zděšeni, když společnost Agriiculture Canada vydala 20. července zprávu o produkci, ve které uvádí, že celostátní průměrný výnos činí 39,27 bušlů na akr, což je jen o něco méně než pětiletý průměr 41,4 bušlů.
Vláda předpovídá produkci 19,89 mil. tun, zatímco odborníci se domnívají, že se bude produkce pohybovat kolem 18,5 mil. tun. Pokud jsou první odhady správné, bude celostátní výnos nejméně o 10 bušlů na akr nižší než předpověď organizace Agriculture Canada a možná ještě o hodně vyšší.
To by z vládního čísla produkce ubralo pět milionů tun a výsledkem by byla nejmenší úroda od roku 2012, kdy se vyprodukovalo 13,87 milionu tun.
Kanadský statistický úřad zveřejní 30. srpna své odhady výnosů a produkce na základě průzkumu, čímž situaci trochu vyjasní. Podle kanadského statistického úřadu je převážná většina prérijního regionu zasažena suchem, protože od začátku vegetačního období zde spadlo 40 až 85 % průměrných srážek. Satelitní mapa vegetačního indexu ukazuje, že podmínky jsou horší než při posledním velkém suchu v roce 2002 na extrémním jihozápadě Saskatchewanu a v jižní Albertě. Jacob uvedl, že plodiny v Saskatchewanu jsou zakrnělé, brzy kvetou a některé mají spíše modrý nádech než obvyklou zdravou zelenou barvu. U těch, které se vytvořily, došlo ke značnému úbytku lusků a snížení počtu semen.
Kevin Serfas, předseda Komise producentů řepky v Albertě, uvedl, že farmáři v jižní Albertě pravděpodobně sklidí 20 až 25 % běžné úrody. Řepka na jeho farmě poblíž Turinu v Altě je vysoká 30 cm a každá rostlina má na sobě asi šest prázdných lusků. "Je to prostě uvařené," uvedl.